"Διδάσκω" αεί διδασκόμενος

Όσοι διαβάζουν τακτικά την Καινή Διαθήκη είναι εξοικειωμένοι με τους βασικούς της χαρακτήρες όπως τον Ιησού, τον Πέτρο και τον Παύλο, αλλά υπάρχουν και πολλοί «δευτεροκλασάτοι» στα αφηγήματά της που δεν τους πολύ-δίνουμε σημασία. Στις Πράξεις, κεφάλαιο 18, συναντάμε ένα από αυτά τα ενδιαφέροντα άτομα.

Τον Απολλώ μας τον περιγράφει η Καινή Διαθήκη ως έναν αξιόλογο δάσκαλο με σαφή επίδραση στους μαθητές του. Η καταγωγή του ήταν από την Αλεξάνδρεια — το μεγάλο κέντρο μάθησης και φιλοσοφίας της εποχής. Ήταν  δεινός ομιλητής και δυνατός δάσκαλος της Γραφής. Ο Απολλώ χρησιμοποιούσε τις εντυπωσιακές διανοητικές και ρητορικές του ικανότητες για να διδάσκει με τόλμη για τον Ιησού Χριστό και να συζητά μ’ εκείνους στη συναγωγή που αντιτάσσονταν στο Ευαγγέλιο. Αποδείχθηκε μάλιστα τόσο δυναμικός ως δάσκαλος, έτσι που οι πιστοί στην Κόρινθο αργότερα διχάστηκαν για το ποιος ήταν ο πιο σημαντικός ηγέτης — ο Παύλος ή ο Απολλώ;

Με σημερινά λόγια, ο Απολλώ ήταν ένας ροκ σταρ στην πρώιμη εκκλησία και η δημοτικότητά του θα μπορούσε να του είχε ανεβεί στο κεφάλι. Ευτυχώς, στις Πράξεις 18 βλέπουμε ότι ο Απολλώ ήταν άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και ταπεινότητα. Αν και γνώριζε πολλά έγινε φανερό σε ορισμένους πιστούς στην Έφεσο ότι είχε κάποιες ελλείψεις στην κατανόηση του Χριστού. Η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας, που ήταν συνεργάτες του Παύλου πήραν τον Απολλώ στην άκρη, αφού άκουσαν τη διδασκαλία του, για να τον διορθώσουν και να καλύψουν τα κενά στη γνώση του για τον Χριστό. Οι ίδιοι δεν ήταν φιλόσοφοι στην Ακαδημία της Αλεξάνδρειας όπως ο Απολλώ, αλλά σκηνοποιοί στην Κόρινθο. Όμως το γεγονός ότι ο Απολλώ δέχτηκε τελικά «διόρθωση» από απλούς επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυναίκας, αποκαλύπτει ότι ο μεγάλος δάσκαλος από την Αλεξάνδρεια ήταν διδάξιμος. Ο Απολλώ ήταν άνθρωπος γεμάτος γνώση, όχι όμως γεμάτος εγωπάθεια.

Οι ιδιότητες που επέδειξε ο Απολλώ στην Έφεσο – ευγλωττία, ευφυΐα, τόλμη – εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένες και στην εκκλησία σήμερα. Μερικές φορές μας έλκουν σε κάποιον αυτά ακριβώς τα προτερήματα έτσι που ξεχνάμε να εξετάσουμε τον χαρακτήρα ενός δασκάλου ή δικαιολογούμε ξεκάθαρες αποδείξεις ασεβούς υπερηφάνειας επειδή η «διακονία» τους φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματική. Αξίζει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Αντίθετα, όπως μαθαίνουμε από τον Απολλώ, ένας δάσκαλος που είναι αληθινά ευθυγραμμισμένος με τον Θεό πρέπει να επιδεικνύει ειρήνη, υπομονή, καλοσύνη, πίστη και εγκράτεια. Με άλλα λόγια, ένας ευσεβής δάσκαλος είναι ένας διδασκόμενος δάσκαλος. 

Πηγή: Skye Jethani, "With God Daily"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης