Παράδοξα της πίστης

Αν το σκεφτεί σοβαρά κανείς, η χριστιανική πίστη είναι ένα σύνολο ‘παραδόξων’. Τα πιο αγαπημένα μας θεολογικά δόγματα, εξετάζοντάς τα προσεκτικά, δεν είναι παρά μια δέσμη λογικών αντιφάσεων που προσφέρουν νόημα και ζωή μόνο όταν τους επιτρέπουμε να παραμείνουν θεϊκά μυστήρια. Προσπαθώντας να δώσει κανείς εξήγηση, αυτά αναδεικνύουν τη ρηχή λογική μας προσέγγιση που όμως γρήγορα καταρρέει, όπως και όλες οι ανίσχυρες ανθρώπινες φιλοσοφίες της ιστορίας. Τα ‘παράδοξα’ της πίστης περιλαμβάνουν την Αγία Τριάδα, την Ενσάρκωση του Θεού, και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Ο Ψαλμός 8 εκφράζει ένα από αυτά τα παράδοξα, με τρόπο που όλοι έχουμε διαπιστώσει μέσω της εμπειρίας μας, ως αληθινό. Κάθε άτομο, σε οποιοδήποτε επίπεδο ευφυΐας, κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό, αισθάνεται τόσο την απεραντοσύνη του σύμπαντος όσο και την ίδια του την ασημαντότητα.

Η ασημαντότητα αυτή του ανθρώπου τονίστηκε από πολλές αρχαίες θρησκείες, εκ των οποίων οι περισσότερες δίδασκαν ότι δημιουργηθήκαμε ως θεϊκοί σκλάβοι, για να φροντίζουμε κάποιους θεούς. Η ελάχιστη αυτή αξία που αποδίδεται στον άνθρωπο εκδηλώνεται από την άλλη πλευρά ως βαρβαρότητα που κυριαρχεί στις κοινωνίες που τις χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους θρησκευτικές αντιλήψεις. Πιο πρόσφατα στην ιστορία, στον εικοστό αιώνα, συναντάει κανείς καθεστώτα αθεϊστικά, κυριαρχούμενα από μια φιλοσοφία ωφελιμισμού, όπου η αξία ενός ατόμου καθορίζεται από τη χρησιμότητά του για την κοινωνία και τίποτε παραπάνω. Τα αθεϊστικά αυτά καθεστώτα οδήγησαν στο θάνατο 65 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων.

Ο Ψαλμός 8, ωστόσο, δεν μιλάει απλώς για την ανάγκη ταπεινοφροσύνης εκ μέρους των ανθρώπων αλλά αναδεικνύει και την αξιοπρέπειά τους ως πλάσματα ένδοξα. Κάποιες φιλοσοφίες θεωρούν μόνο τη μία πλευρά του παραδόξου αυτού, η οποία όμως, χωρίς αντιστάθμιση, οδηγεί στο ναρκισσιστικό όραμα που παρατηρούμε σε πολλές καταναλωτικές κοινωνίες όπου υπερτερεί το εγώ και οι επιθυμίες του. Ακόμα και κάποιες εκκλησίες δεν το αμφισβητούν αυτό, αλλά αντιθέτως, ενισχύουν την εγωιστική προσέγγιση στη ζωή και στη πίστη,  όπου είναι ο Θεός Εκείνος που μας υπηρετεί και εκπληρώνει τα όνειρά μας.

Το ορθό χριστιανικό όραμα κρατάει σε ισορροπία τις δύο αυτές αλήθειες, την ταπεινότητα και την αξιοπρέπειά μας. Και αυτό είναι απαραίτητο για να έχουμε μια υγιή εικόνα του εαυτού μας και να λειτουργούμε ως υγιείς και ακμάζουσες κοινωνίες. Δεν είμαστε τίποτα –απλή σκόνη – αλλά είμαστε ταυτόχρονα τόσα πολλά. Είμαστε φτιαγμένοι κατ' εικόνα Θεού, τόσο πολύτιμοι που Εκείνος από αγάπη έδωσε τη ζωή Του για μας. 

Πηγή: Skye Jethani

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός