Γιατί η υποκρισία είναι καταστροφική

Υποκρισία είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια κάποιου να μην εμφανίσει τον πραγματικό εαυτό του και να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για τις ιδέες, τα αισθήματα και τις προθέσεις του, γράφει ο Μπαμπινιώτης. Ο νομικισμός οδηγεί στην υποκρισία. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις επιταγές του νόμου, η φυσική τους αντίδραση είναι να προσποιούνται ότι το πράττουν. Αυτό οδήγησε τους Φαρισαίους στο να είναι υποκριτές, κάτι που ο Ιησούς επέκρινε σθεναρά (βλ. Ματθ. 23). Χριστιανοί μπορούν να πέσουν στην παγίδα της υποκρισίας όταν προσπαθούν να εκπληρώσουν το νόμο του Χριστού με τις δικές τους προσπάθειες (νομικισμός).

Η υποκρισία είναι επικίνδυνη,

  • Πρώτον επειδή τρέφεται με ένα αυτοκαταστροφικό ψέμα περί των ιδίων ικανοτήτων (αυταπάτη).
  • Δεύτερον, είναι επικίνδυνη για άλλους που γίνονται θύματα των υποκριτών. Τα θύματα περιφρονούνται εάν δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ικανότητες του υποκριτή που θέτει υψηλούς στόχους για τους άλλους (ως «τυφλός οδηγός») χωρίς ο ίδιος να μπορεί να τους επιτύχει (ασυνέπεια).
  • Τρίτον, ο Ιησούς επέκρινε τους υποκριτές επειδή εκπαίδευαν άλλους να γίνουν ακόμη χειρότεροι υποκριτές (πολλαπλασιαστές του κακού).
  • Τέταρτον, οι υποκριτές εφαρμόζουν λανθασμένα μέτρα (μπερδεμένες απόψεις για το τι είναι ουσιώδες και σημαντικό).
  • Πέμπτον, οι υποκριτές είναι διπλής όψης (καθαροί απ΄ έξω, αλλά «γεμάτοι νεκρά οστά» στο εσωτερικό).
  • Έκτον, οι υποκριτές είναι ψεύτικοι (διπλοπρόσωποι), όχι πραγματικοί.

Ποια θα ήταν μια τυπικά υποκριτική έκφραση σήμερα; 

Είναι σημαντικό για μας τους χριστιανούς να διακρίνουμε και να ξεσκεπάζουμε την αμαρτία της υποκρισίας σήμερα. Η υποκρισία είναι βλαβερή, συνδέεται με ψέμα προς τον ίδιο μας τον εαυτό, τους συνανθρώπους μας και τον Θεό.

Είναι η αμαρτία που, όπως καμία άλλη, προκάλεσε την αυστηρή αντίσταση του Ιησού καθ’ όλη τη γήινη διακονία του. Προκειμένου να αποφύγουμε την παγίδα της υποκρισίας, πρέπει ως χριστιανοί να είμαστε προσκολλημένοι στην αλήθεια και την αγάπη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Θαύμα της Αναγέννησης: Μοναδικό έργο Θεού

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Μήπως είμαστε μια αυτιστική κοινωνία;