Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου

Φιλοξενώ την βιβλιοπαρουσίαση του πρόσφατου έργου της Άλτας Φίλου Πατσαντάρα με τον άνω τίτλο που έγραψε η Μαριάνθη Κοκτσίδου για το περιοδικό Φωνή του Ευαγγελίου, τεύχος Ιουνίου 2020.

«Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΥ» είναι το νέο βιβλιο της Άλτας Φίλου- Πατσαντάρα και το πρώτο μιας τριλογίας που θα ακολουθήσει.  Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Τρύφωνα Θεοχάρη, αδελφού του παππού της συγγραφέως, που έζησε τον περασμένο αιώνα.

Ο Τρύφων Θεοχάρης γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό του Παρνασσού και ήταν ο τέταρτος και τελευταίος γιος μιας φτωχής οικογένειας. Γι’ αυτό, αν και του άρεσαν τα γράμματα και η μουσική, δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει. Στην εφηβεία του, εξαιτίας ενός  εντελώς απρόσμενου γεγονότος, βρήκε για λίγο καιρό καταφύγιο σ’ ένα απομονωμένο μοναστήρι ψηλά στον Παρνασσό. Όμως μετά από κάποιες ευτυχείς συμπτώσεις, αποφάσισε να φύγει από το μοναστήρι και σε ηλικία δεκαέξι  ετών ξενιτεύτηκε στην Αυστραλία. Εκεί, τα πρώτα χρόνια οι συνθήκες ζωής ήταν απίστευτα δύσκολες και η δουλειά πολύ σκληρή.  Κατάφερε όμως να σταθεί στα πόδια του, να κάνει καλή οικογένεια και να ζει χωρίς στερήσεις. Αν και είχε πια αποκτήσει ό,τι είχε ποθήσει στη ζωή του, δεν ήταν χαρούμενος, δεν είχε ειρήνη στην καρδιά του. Κάτι του έλειπε. Τελικά αυτό «το κάτι» το βρήκε στον Ιησού Χριστό και στην αγάπη Του, όταν άκουσε το μήνυμα του Ευαγγελίου κάποιο βράδυ σε μια εκκλησία, καλεσμένος ενός γνωστού του. «Η ψυχή του γαλήνεψε στη στιγμή» και «μια νέα ζωή ξεκινούσε για εκείνον και την οικογένειά του», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συγγραφέας. Από εκεί και ύστερα για τον Τρύφωνα Θεοχάρη ο Λόγος του Θεού γίνεται πια ένας πολύτιμος «θησαυρός».

Στα εξήντα πέντε του χρόνια αποφασίζει να επιστρέψει για πρώτη φορά στην πατρίδα του. Από τους δικούς του ζούσε μόνο ο ένας αδερφός του. Στη μικρή κοινωνία του χωριού έγινε δεκτός με πολλή χαρά, καθώς μάλιστα τους είχε ειδοποιήσει ότι θα έφερνε μαζί του έναν «θησαυρό», που ήθελε να τον μοιραστεί με όλους.

Παράλληλα με την ιστορία του Τρύφωνα Θεοχάρη, η συγγραφέας αναφέρεται στους γονείς, στα αδέρφια και στους συγγενείς του, που έμειναν πίσω στην Ελλάδα, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη: Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιος. Κατάφεραν όμως να αντιμετωπίσουν όλα αυτά και να επιβιώσουν, καθώς στη μικρή κλειστή κοινωνία του χωριού όλοι γνωρίζονταν καλά μεταξύ τους, μοιράζονταν τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες τους και συμπαραστέκονταν ο ένας στον άλλον. Επίσης η αφήγηση περιλαμβάνει πολλά ηθογραφικά στοιχεία από την απλή ζωή των κατοίκων του χωριού.

Το βιβλίο αποτελείται από 239 σελίδες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΠΙΜΕΤΡΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης