Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος

Σε χώρες όπου επικρατεί ο δυτικός πολιτισμός, υπάρχουν σήμερα αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για τους «παράνομους» και συνήθως άπορους μετανάστες άλλων φυλών, ξένων πολιτισμών και θρησκειών … και να σταλούν πίσω, στις χώρες καταγωγής τους. Παραδόξως όμως, τα σύνορα πολλών χωρών στην Ευρώπη σήμερα (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) είναι ολάνοιχτα για εκείνους που έρχονται με τουλάχιστον 250 χιλιάδες ευρώ στη βαλίτσα. Τους περιμένει μια «χρυσή βίζα» απεριόριστων ταξιδιών εντός Ευρώπης! Τόσο εύκολα, από «παράνομος» μπορεί κανείς να γίνει … νόμιμος.

Πονεμένη ιστορία το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Πίσω από τις προσπάθειες της πολιτείας να το αντιμετωπίσει φαίνεται ότι πολλοί στην Ευρώπη κρύβονται ή αδιαφορούν, ειδικά για τα όσα συμβαίνουν στην Μόρια και αλλού. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες. Ταιριάζει σ’ αυτές ο χαρακτηρισμός της «υποκρισίας». Όταν το 2003 ο πρόεδρος Μπους τους ζήτησε να συμμετάσχουν σ‘ έναν άδικο πόλεμο ο οποίος με την τότε εισβολή στο Ιράκ θα έφερνε τα άνω κάτω στη Μ. Ανατολή, έδειξαν πέρα για πέρα προθυμία να ακολουθήσουν με όπλα και στρατό. Σήμερα αδυνατούν να αναλάβουν έστω κι ένα μέρος των ευθυνών τους, να προσλάβουν δηλαδή κάποιους από τους πρόσφυγες της εμπόλεμης Μ. Ανατολής.

Πολλοί συμπατριώτες μας έδειξαν κι ακόμα δείχνουν αστείρευτη αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες. Ίσως επειδή ως λαός ζήσαμε το τι σημαίνει να είναι πρόσφυγας κανείς. Σε μία διαδήλωση στα πλαίσια του μεταναστευτικού, κάποιος κρατούσε πανό με τα λόγια: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος». Οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, όπως οφείλουμε να υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που στρέφεται αντίθετα στην αδικία και τον ξεριζωμό ολόκληρων λαών.

Στο νόμο του Μωυσή ο Θεός έδωσε ξεκάθαρες εντολές στο λαό του (Αριθ. 35: 15, Λευ. 25: 35), να μη παραμελήσουν την μέριμνα των ξένων ανάμεσά τους. Για μας που ακολουθούμε τον Χριστό, η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη (Λουκ. 10: 25-37) πρέπει να μας είναι παράδειγμα αλληλεγγύης με τους αδικημένους και αυτούς που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας σε ώρα ωδίνης.

Ποιος γνωρίζει, τι επιφυλάσσει η ζωή για τον καθένα μας. Μπορεί κάποτε να αντιστραφούν οι ρόλοι και να χρειαστεί κάποιοι άλλοι να κρατήσουν ψηλά τέτοια πανό για … μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης