Τι μαρτυρούν τα μαγνητοφωνάκια …

Συνέβη ξανά. Αναπληρωτής υπουργός φέρεται, κατά δική του πρώτη δημόσια δήλωση, να μαγνητοσκοπεί κρυφά έναν συνομιλητή του – αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας – και αφήνει να διαρρεύσουν  κάποια από τα περιεχόμενα της συνομιλίας στο διαδίκτυο. Το απόλυτο σκάνδαλο … αλλά δεν συνέβη και πρώτη φορά! Ο τόπος έχει συνηθίσει τέτοια και χειρότερα. Μαζί και την ατιμωρησία κάποιων ενεργών πολιτικών που θάπρεπε να είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους πολίτες – ψιλά γράμματα, βέβαια.

Με τα έξυπνα κινητά σήμερα ο καθένας έχει τη δυνατότητα (κρυφής) καταγραφής όποιων συνομιλιών θέλει. Παράνομο μεν, αλλά δεν παύει να «εμπνέει» τον συνεργάτη να καταγράψει μια συνομιλία του με το προϊστάμενο στη δουλειά – έτσι για να τον «έχω στο χέρι» όπως λέει – την αδικημένη σύζυγο τον άνδρα της, ένα μέλος κάποιου συμβουλίου τον συνάδελφό τους κοκ. Τα μαγνητοφωνάκια κάνουν θραύση στη χώρα των μύθων.

Το μαγνητοφωνάκι φαίνεται πως εξελίσσεται σε «σωτήριο μέσο» σε μια κοινωνία η οποία έχασε κάθε ιδέα περί Αλήθειας, της οποίας τα μέλη βρίσκονται στον κατώτερο βαθμό αλληλο-εμπιστοσύνης – όπως δείχνουν έρευνες –, και της οποίας ο διχασμός αντανακλάται στον αριθμό μηνύσεων και δικών που εκκρεμούν. Το χειρότερο δε, τέτοιες μέθοδοι κρυπτογράφησης της αλήθειας φαίνεται πως κυριαρχούν εδώ κι εκεί ακόμη και την συμβίωση εκκλησιών.

Πόσο διαφορετική η αντιμετώπιση του Χριστού. Ακόμα και στην πιο στενή συναναστροφή με τους δικούς Του, πριν τα Πάθη Του, ο προδότης βρισκόταν ανάμεσά τους, κρυπτογραφώντας τις κινήσεις Του, και αναρωτώμενος υποκριτικά «μήπως είμαι εγώ, Κύριε;» (Ματθ. 26, 25). Η αντιμετώπισή του από τον Ιησού ήταν σαφής και το τέλος του ανάλογο, προδιαγεγραμμένο.

Ίσως το μαγνητοφωνάκι να μην είναι παρά το αντίθετο αυτού που δείχνει. Τίποτε άλλο από ένα σύμβολο φυγής της αλήθειας, και η ψεύτικη  κατοχύρωση ενός ασθενούς χαρακτήρα μπροστά στον φόβο να εκτεθεί ο αληθινός του εαυτός, ακόμη και μια ψεύτικη ένδειξη ισχύος.

Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η Αλήθεια!» (Ιωάν. 14, 6). Καιρός, λοιπόν, για τους μαθητές Του να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας με αυθεντικότητα, σε κάθε της λεπτομέρεια, χωρίς φόβο, επειδή η Αλήθεια είναι με το μέρος μας και είναι αυτή που στο τέλος θα επικρατήσει ενάντια σε κάθε ψεύδος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης