Ο Χάρβεϊ και τα επακόλουθα

Στα τέλη Αυγούστου, οι ειδήσεις από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών ακούγονταν περίπου έτσι: «Τεράστιες καταστροφές συνεχίζει να προκαλεί ο τυφώνας Χάρβεϊ στο Τέξας … Αυτό το φαινόμενο είναι άνευ προηγουμένου και οι συνέπειές του δεν είναι ακόμη γνωστές όμως ξεπερνούν ό,τι έχουμε δει ποτέ», ανέφερε σε μήνυμά της η ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία. Και παρακάτω προειδοποιεί: «Το ύψος της βροχής σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 127 εκατοστά, ξεπερνά οτιδήποτε έχει καταγραφεί στο παρελθόν στο Τέξας. … Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών …Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται.»

Η απογραφή των καταστροφών μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη ήταν πάνω από 60 νεκροί και 180 δις δολάρια ζημιές. Δύο διυλιστήρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας, άπειρα κτήρια και χιλιάδες οχήματα βυθίστηκαν στις πλημμύρες αφήνοντας πολλές χιλιάδες άστεγους από τον πληθυσμό των 6,6 εκατομμυρίων της περιοχής.

Διάβαζα την προσωπική εμπειρία του Ντεϊβιντ Τάυλορ από το Χιούστον ο οποίος περιγράφει σε άρθρο του με τίτλο, «Όταν ο Ιησούς δεν ησυχάζει τον άνεμο» την καταστροφή ως εξής: «Ένας 34χρονος αστυνομικός στο Χιούστον πνίγηκε στο περιπολικό του. Ένας αξιαγάπητος προπονητής σε ένα γυμνάσιο στο νοτιοανατολικό Χιούστον παρασύρθηκε από τις πλημμύρες. Ένα τρίχρονο κοριτσάκι βρέθηκε προσκολλημένο στο άψυχο σώμα της μητέρας του. Τέσσερα παιδιά μαζί με τους παππούδες τους σαρώθηκαν στο ποτάμι Γκρηνς Μπαγιού. Τα σώματα τους δεν βρέθηκαν ακόμη.» Και καταλήγει: «Η θλίψη και ο πόνος σ’ αυτό τον κόσμο είναι ένα μυστήριο του οποίου η έννοια θα αποκαλυφθεί στο τέλος των καιρών. Στο μεταξύ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευθούμε Αυτόν που υπέφερε μαζί μας και για εμάς, τον Θεό που κλαίει μαζί μας δίνοντας τη ζωή Του για να σώσει τους αδύνατους, τους άπορους, τους άστεγους.»

Σκέφτηκα ότι και στην εποχή του Ιησού υπήρχαν καταστροφές και ανυπόφορο κακό. Η απάντηση του Χριστού σε τέτοιου είδους ειδήσεις και ερωτηματικά ήταν, «Αν δεν μετανοείτε, πάντες ομοίως θέλετε απολεσθεί» (Λουκάς 13, 5). Σοκάρει ίσως η κατηγορηματική αυτή απάντηση του Χριστού επειδή συνδέει το κακό που μας συμβαίνει με την αμαρτωλή φύση μας. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης («μετάνοια»), δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα». Ας σκεφτούμε λοιπόν μήπως φταίμε κι εμείς γι’ αυτά που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, με τον καταναλωτισμό μας, την απερισκεψία μας ως προς την προστασία της φύσης, π.χ. την άρνηση των δεδομένων της επιστήμης περί κλιματικής αλλαγής, τις εγωιστικές μας εμμονές σε συμφέροντα που αδικούν φτωχούς μας συμπολίτες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός