Και επτά ιεραπόστολοι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην Μπουρκίνα Φάσο

Η πρώτη επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Μπουρκίνα Φάσο στοίχισε τη ζωή σε επτά δυτικούς πολίτες, που επισκέπτονταν τη χώρα για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποστολές. Οι τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα άνοιξαν πυρ σε δύο ξενοδοχεία και ένα κοντινό εστιατόριο στην Ουαγκαντούγκου την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας 29 αμάχους από 7 χώρες, όπως ανέφερε το Reuters. Οι ένοπλοι πήραν επίσης πάνω από 100 ομήρους μετά το μακελειό.  Ήταν η πρώτη εξτρεμιστική επίθεση εναντίον κράτους της Δυτικής Αφρικής με τέτοιου είδους βίας, έγραφε η Washington Post.

Έξι από τα θύματα ήταν Καναδοί που επισκέπτονταν τη χώρα σε ταξίδι αποστολής τριών εβδομάδων στο χριστουγεννιάτικο διάλειμμα τους. Ένας άλλος ήταν αμερικανός ιεραπόστολος ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του διατηρούσαν ένα ορφανοτροφείο κι ένα κέντρο βοήθειας γυναικών στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2011. Στα θύματα από τον Καναδά περιλαμβάνονται ο Yβ Καρριέ, η σύζυγός του, Γκλάντις Τσάμπερλαντ καθώς και τα δύο παιδιά τους. Η οικογένεια, μαζί με δύο φίλους, την Σουζάν Μπερνιέ και τον Λουί Σαμπό, εργάζονταν σε ορφανοτροφεία και σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά της χώρας, απεσταλμένοι της εκκλησίας τους  από το Κεμπέκ. Εκείνη την Παρασκευή τα παιδιά θα αναχωρούσαν για τον Καναδά κι έτσι βγήκαν για ένα τελευταίο γεύμα στην πρωτεύουσα, όταν τρομοκράτες εισέβαλαν στο δημοφιλές Cappuccino Café ανοίγοντας πυρ, σύμφωνα με το Reuters. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο 45-χρονος  αμερικανός ιεραπόστολος, Μάικελ Ρίντερινγκ από τη Φλόριντα, που με τη σύζυγό του Έμυ εργάζονταν ανάμεσα σε εγκαταλειμμένες γυναίκες και παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας, Έμπολα, ο Ρίντερινγκ συμβούλευε οικογένειες σε θέματα υγιεινής. Εκείνη την Παρασκευή βρισκόταν και ο Ρίντερινγκ στο Cappuccino Café μαζί με έναν άλλον πάστορα μιας τοπικής εκκλησίας, περιμένοντας μια ομάδα εθελοντών.

Την ίδια ημέρα έγινε η απαγωγή, στην Ουαγκαντούγκου, ενός αυστραλού γιατρού και της συζύγου του. Ο Κεν και η Τζόσελυν Έλλιοτ, χριστιανοί και στα 80 τους και οι δύο, έστηναν ιατρικές εγκαταστάσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και συνεργάζονταν συνεισφέροντας στην οργάνωση μιας κλινικής 120 κλινών στην πόλη Τζίμπο, κοντά στα σύνορα του Μαλί, όπου ο Έλλιοτ ήταν ο μόνος χειρούργος από το 1970. Οι αρχές δήλωσαν στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης πως η Αλ Κάιντα κρατεί το ζευγάρι. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία δήλωση από την ομάδα ότι το ζευγάρι κρατείται ή τον λόγο για τον οποίον έγινε η απαγωγή.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, μια ελβετίδα ιεραπόστολος είχε απαχθεί για δεύτερη φορά στο γειτονικό βόρειο Μαλί, στην πόλη Τιμπουκτού. Το 2012, η Μπεατρίς Στόκλεϋ είχε κρατηθεί για 10 μέρες από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Αυτή τη φορά, συνελήφθη στην κατοικία της τα χαράματα από ενόπλους, σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή. Ισλαμιστικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου δύο επιθέσεις μέσα στις τελευταίες επτά εβδομάδες, μια από αυτές σε χριστιανικό ραδιοφωνικό σταθμό λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έχουν αφήσει 25 νεκρούς.

Πηγή: ChristianityToday 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός