Η Βίβλος και ο δυτικός πολιτισμός

O Vishal Mangalwadi, στο βιβλίο του με τίτλο «Το βιβλίο που δημιούργησε τον κόσμο σας» [1], ερευνά την επιρροή που είχε η Βίβλος στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού στην πατρίδα του, την Ινδία. Περιγράφει επίση τον αντίκτυπο που είχε η Βίβλος στα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου πολιτισμού που θεωρούνται κοινώς «δυτικές ιδέες»: πολιτισμός, τεχνολογία, ιατρική τέχνη, ηθική, εκπαίδευση, ηρωισμός, επιστήμη, και θεσμός της οικογένειας κλπ. Και διαπιστώνει πως, δυστυχώς, ο σημερινός άνθρωπος έχει αρχίσει να γκρεμίζει τις ιδέες αυτές από το βιβλικό τους θεμέλιο: «Η Δύση έχει χάσει την ψυχή της και για να την ξαναβρεί πρέπει να επιστρέψει στην αλήθεια του Λόγου του Θεού», γράφει.

Ο Μανγκαλουάντι, αντλώντας επιδέξια από μια πληθώρα πηγών, ξετυλίγει μια εξαιρετική ιστορία της επιρροής της Βίβλου επάνω στον δυτικό πολιτισμό, σε όλες του τις πτυχές. Είναι επικριτικός για τη ζημιά που ο Ινδουισμός έχει κάνει στην πατρίδα του, την Ινδία, και υποστηρίζει πως μόνο η Βίβλος ευθύνεται για όποια σημερινή πρόοδο στην Ινδία. Τόσο ο Ινδουισμός, όσο ο Βουδισμός και το Ισλάμ απέτυχαν να παράγουν ευεργετικά και προοδευτικά αποτελέσματα στην Ινδία στο πέρασμα των αιώνων. Αν δεν ήταν οι χριστιανικές ιεραποστολές, κατά τον συγγραφέα, ο πληθυσμός της Ινδίας σήμερα δεν θα είχε στη διάθεσή του γραπτές γλώσσες, δεν θα υπήρχαν ούτε νοσοκομεία ούτε πανεπιστήμια. Ο Μανγκαλουάντι εξηγεί αναλυτικά ποιές ήταν οι επιδράσεις της ιεραποστολικής δραστηριότητας στη χώρα του που πήραν παράδειγμα από τους πρώτους μεταφραστές της Γραφής, όπως τον Ουίλιαμ Τύντεϊλ, τον Μαρτίνο Λούθηρο και τον Τζων Ουίκλιφ που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να τοποθετήσουν την Αγίας Γραφής στα χέρια των απλών ανθρώπων, έτσι ώστε οι ίδιοι να μπορούν να αξιολογήσουν τις ζωές τους αφ’ ενός, καθώς και τις πράξεις των αρχόντων τους, στο φώς του Λόγου του Θεού.

Σπάνια συναντάει κανείς άνθρωπο που να κάνει τον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία της ιστορίας. Με αφετηρία το παράδειγμα της Ινδίας, ο Μανγκαλουάντι ερευνά σχολαστικά απαριθμώντας τις θεμελιώδεις επιδράσεις που είχε η Βίβλος στη Δύση, όπως π.χ. την επιστημονική πρόοδο, το πανεπιστημιακό σύστημα, τα συστήματα ιατρικής περίθαλψης, τα σχολεία για το ευρύ κοινό (και όχι μόνο για τις προνομιούχες τάξεις), κάθε ευεργετική κοινωνική δομή, όλη τους την εξέλιξη μέχρι και τα δημοκρατικά συστήματα και τις διαδικασίες τους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ούτε το Κοράνι ούτε οι ινδουιστικές Βέδες μας χάρισαν όλα αυτά. Ο Μανγκαλουάντι ξεπλέκει τους  συνδέσμους ανάμεσα στις ιδέες, μ’ έναν τρόπο που δίνει στον αναγνώστη να κατανοήσει γιατί, για παράδειγμα, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης αναπόφευκτα υποβιβάζεται αν δεν συνδέεται με την βιβλική άποψη της αξιοπρέπειας του ατόμου, που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού.


[1] Vishal Mangalwadi, The Book That Made Your World: How the Bible Created the Soul of Western Civilization, Nashville: Thomas Nelson 2011

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός