H Επί του Όρους Ομιλία και η εφαρμογή της σήμερα

Στις 26 Απριλίου απεβίωσε, σε ηλικία 78 ετών, ο Glen Harold Stassen, σεβαστός χριστιανός, ηθικολόγος και διευθυντής της Πρωτοβουλίας «Just Peacemaking» του σεμιναρίου Fuller στις ΗΠΑ.

Ο Γκλεν Στάσεν υπήρξε πρωτοποριακός θεολόγος-ερευνητής στον τομέα της χριστιανικής ηθικής. Ανέπτυξε και προώθησε τη θεωρία περί «δίκαιης ειρήνης», μιας χριστιανικής προσέγγισης για την πρόληψη πολέμων. Η ιδέα αυτή είχε σταθερή επίδραση στη συζήτηση μεταξύ των  οπαδών ενός «δίκαιου πολέμου» αφ’ ενός και ειρηνιστών αφ’ ετέρου, καθώς και θετική συνεισφορά στην ανθρώπινη σκέψη, με σκοπό  την αποφυγή πολέμων.

Μελετητής της ζωής και του έργου του Dietrich Bonhoeffer, ο Στάσεν έμενε πιστός στην ιδέα της «ενσαρκωτικής μαθητείας» (incarnational discipleship), όπως ο ίδιος την αποκαλούσε. Στόχος του ήταν η πρέπουσα ερμηνεία της διδασκαλίας του Χριστού στην Επί του Όρους Ομιλία, με κύριο έργο: «Ζώντας την Επί του Όρους Ομιλία». Στην αξιολόγηση του βιβλίου αυτού ο Gary Burge έγραψε τον Μάρτιο του 2007:

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε αρκετά την ιστορική σημασία της Επί του Όρους Ομιλίας για τη χριστιανική Ηθική. Από τότε που ο Ματθαίος κατέγραψε αυτή την αξιοσημείωτη συλλογή διδασκαλιών του Ιησού, τα λόγια αυτά άρχισαν να έχουν διαρκή και σημαντική επιρροή στο πώς ζούμε και στο τι πιστεύουμε. Ο Γκλεν Στάσεν είναι γνωστός για δύο δημιουργικά του βιβλία περί ΄δίκαιης ειρήνης΄ ... καθώς και για τη συμβολή του στη συζήτηση της Επί του Όρους Ομιλίας του Ιησού για σύγχρονους αναγνώστες. Ωστόσο, το βιβλίο του αυτό δεν είναι βιβλίο ομιλιών. Πρόκειται για μια σθεναρά υποστηριζόμενη, άρτια και με λογιότητα επεξηγημένη έκκληση, για εφαρμογή αυτής της ηθικής του Κηρύγματος αυτού. ‘Οι Δέκα Εντολές αφορούν στην θεία απελευθέρωση όλων των ευάλωτων από τις ισχυρές δυνάμεις που τους απειλούν,’  γράφει ο Στάσεν. ‘Πρόκειται για την εντολή του Θεού σε μας, να συμμετέχουμε στην προσπάθεια απελευθέρωσης των ευάλωτων.’ Ο Στάσεν επίσης είχε εκφράσει την υπόθεση πως η διδασκαλία του Ιησού στο Κήρυγμά του στην Επί του Όρους Ομιλία μας ωθεί να ξανασκεφτούμε τις απόψεις του προφήτη Ησαΐα. ... Η Επί του Όρους Ομιλία ακολουθεί τη μορφή λογοτεχνικών ‘τριάδων’, περιγράφοντας κατ’ αρχήν την παραδοσιακή πρακτική, προσφέροντας έπειτα μια ηθική διάγνωση και καταλήγοντας σε παρότρυνση για  αλλαγή. Επίσης, κατά την άποψη του Στάσεν, στο κέντρο της Επί του Όρους Ομιλίας βρίσκεται το Πάτερ Ημών, που παρέχει το πλαίσιο για τα θέματα που επαναλαμβάνονται στα γύρω κείμενα».

Πηγή
: Christianity Today

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης