Δέκα κανόνες προσωπικής συνεισφοράς στο δημόσιο χώρο

Το κοινό όφελος και η ποιότητα της ζωής μας, ως ανθρώπων και πολιτών, καθορίζεται από τις προσωπικές αποφάσεις του καθενός μας. Η ποιότητα του «κοινού οφέλους» - αυτού δηλαδή που δημόσια συμμεριζόμαστε, ως γείτονες και ως πολίτες – συνήθως είναι κατώτερη από αυτή της προσωπικής μας ζωής και αυτή των νοικοκυριών μας. Και δεν θα καλυτερεύσει αν δε συμβάλλουμε οι πολλοί έτσι ώστε να γίνει πολιτισμένος, ευνομούμενος και δημιουργικός ο δημόσιος χώρος γύρω μας και προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Ο Jim Wallis, πρόεδρος του χριστιανικού κινήματος «Sojourners» στην Αμερική δίνει προς τούτο τις κάτωθι συμβουλές. Τις θεωρώ επίκαιρες  και εφαρμόσιμες και στην Ελλάδα, επειδή στη χώρα μας, ακόμη περισσότερο απ’ ότι στην Αμερική, υπάρχει έλλειψη  πολιτισμού στο δημόσιο χώρο: 

Αν θέλετε να συμβάλετε στην προώθηση του «κοινού οφέλους», ιδού δέκα αποφάσεις που πρέπει να πάρετε προσωπικά:

1. Εάν είστε πατέρας ή μητέρα, αποφασίστε να κάνετε τα παιδιά σας την πιο σημαντική απασχόληση στη ζωή σας και σχεδιάστε τις υπόλοιπες δραστηριότητές  σας γύρω από αυτά. Εάν δεν είστε γονέας, ψάξτε να βρείτε παιδιά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια δική σας επένδυση στη ζωή τους.


2. Αν είστε παντρεμένος, να είστε πιστός στο σύντροφό σας. Αποδείξτε του την αφοσίωσή σας και την αγάπη σας. Εάν είστε άγαμος, μην υπολογίζετε τις σχέσεις σας σύμφωνα με τη χρησιμότητά τους αλλά σύμφωνα με την ακεραιότητά τους.


3. Αν είστε άνθρωπος της πίστης, μην επικεντρώνεστε μόνο σ΄ αυτά που πιστεύετε, αλλά και στο να ζείτε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας. Αν αγαπάτε τον Θεό, ζητήστε Του να σας μάθει να αγαπάτε τον πλησίον σας.



4. Ενδιαφερθείτε σοβαρά για τον τόπο κατοικίας σας. Κάντε το πλαίσιο της ζωής και της εργασίας σας «ενορία» και αναλάβετε ευθύνη για αυτήν.

5. Ασχοληθείτε επιδιώκοντας μια αποστολή και όχι απλώς μια καριέρα. Ανακαλύψτε με τι είστε προικισμένος ως παιδί του Θεού, μη αποβλέποντας μόνο στα ταλέντα σας, αλλά υπακούοντας στην κλήση σας και όχι απλά ψάχνοντας ευκαιρίες. Να θυμάστε ότι το προσωπικό σας όφελος πάντα σχετίζεται με το κοινό όφελος.


6. Κάντε τις επιλογές σας διακρίνοντας μεταξύ επιθυμιών και αναγκών. Επιλέγετε αυτό που επαρκεί, όχι απλώς επειδή είναι εφικτό. Αντικαταστήστε ορέξεις με αξίες, διδάξτε τα παιδιά σας ανάλογα και χρησιμοποιείτε αυτό το μοντέλο αξιών απέναντι σε όλους όσους βρίσκονται κοντά σας.


7. Δείτε την επιχείρηση, την εταιρεία ή τον οργανισμό όπου εργάζεστε από ηθική σκοπιά. Διερωτηθείτε για την αποστολή του. Επικρίνετε ό, τι είναι ανέντιμο ή γίνεται τρόπος εκμετάλλευσης για τους άλλους  και βοηθήστε ώστε ο τόπος εργασίας σας να γίνει καλύτερος, κάνοντας οι ίδιοι το καλό.


8. Ρωτήστε τον εαυτό σας, τι είναι αυτό που στον κόσμο σήμερα κάνει την καρδιά σας να ραγίσει περισσότερο ή προσβάλλει το αίσθημα δικαιοσύνης σας. Ξεκινήστε να βοηθήσετε ώστε να αλλάξει αυτό και ενωθείτε με άλλους που έχουν τον ίδιο σκοπό.


9. Μάθετε ποιοί πολιτικοί σας εκπροσωπεύουν στη Βουλή ή στα τοπικά συμβούλια. Μελετείστε τις αποφάσεις που υποστηρίζουν και ερευνείστε την ηθική τους. Ενημερώστε τους για τις δημόσιες πεποιθήσεις σας και ζητήστε τους να απολογηθούν.


10. Δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ γεγονότων και κινήσεων είναι η θυσία, μια έννοια θρησκευτική και επίσης απαραίτητη για την κοινωνική αλλαγή, αναρωτηθείτε τι είναι τόσο σημαντικό που αξίζει γι΄ αυτό κανείς να αφιερώσει τη ζωή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός