"Χρυσή Αυγή και Εκκλησία". Μια βιβλιοκριτική

Της Γωγώς Καρκανίδου



Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Πόλις» το βιβλίο με τίτλο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΕΚΚΛΗΣΙΑ». Πρόκειται για μια σύντομη συλλογή ομιλιών και δημοσιεύσεων του προέδρου του Δ.Σ. του Βιβλικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής», κ. Σταύρου Ζουμπουλάκη. 

Ο συγγραφέας του αρνείται να υποκύψει στο φόβο αλλά και την γλώσσα της πολιτικής. Χωρίς περιστροφές τοποθετείται ξεκάθαρα ενάντια στη Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντας την εξ αρχής «ναζιστικό, παγανιστικό, αντισημιτικό, αντιχριστιανικό» κόμμα. Δεν αναλώνεται σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το πώς φτάσαμε στην Ελλάδα του σήμερα να έχουμε ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή. Αυτό άλλωστε έχει αναλυθεί δεόντως από πολλούς άλλους και είναι ξεκάθαρο στο μυαλό κάθε σκεπτόμενου Έλληνα. Αυτό που τον απασχολεί είναι η θέση της Εκκλησίας απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα. Όπως κι ο ίδιος λέει, αν η Εκκλησία έπαιρνε ξεκάθαρη θέση «θα απονομιμοποιούσε ιδεολογικά και ηθικά» την Χρυσή Αυγή. Ποιός μπορεί αυτό να το αρνηθεί; Προσπαθεί, λοιπόν, όχι να απαντήσει, γιατί ο ίδιος είναι απόλυτα πεπεισμένος, αλλά να αποκαλύψει τα σπέρματα του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας, του ακραίου φονταμενταλισμού που υπήρχαν στους κόλπους της Εκκλησίας και οδήγησαν κάποιους Ιεράρχες να ταχθούν ακόμη και υπέρ της Χ.Α., άλλους να μένουν αδιάφοροι, με απόλυτη άγνοια του κινδύνου και άλλους να κρύβονται πίσω από μια ελιτίστικη συμπεριφορά απέναντι σε ανάξιους λόγου ανθρώπους. Ασχολείται με το ζήτημα «πολιτική και εκκλησία» και όσους υποκριτικά αρνούνται να πάρουν θέση λέγοντας πως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική. Ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα εδώ και πολλούς αιώνες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Το βιβλίο είναι μια άριστη ευκαιρία για κάθε αναγνώστη, σ’ οποιαδήποτε ομολογία πίστεως κι αν ανήκει, να θέσει στον εαυτό του τα ερωτήματα του κ. Ζουμπουλάκη και να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις. Πρέπει να προηγηθεί η αυτοκριτική και η ξεκάθαρη τοποθέτηση κάθε πιστού στο Ευαγγέλιο Χριστιανού για να «επανατοποθετήσει με θετικό τρόπο τον εαυτό της η Εκκλησία στην κοινωνία.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης