Βιβλικά χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη


Πολλοί στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν επιχειρήσει να περιγράψουν τον πραγματικό ηγέτη. Πιστεύω πως καλύτερα απ’ όλους το καταφέρνουν οι βιβλικοί συγγραφείς, ειδικά αυτοί των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης! Στο πρόσωπο του Δαυίδ σκιαγραφούνται τα χαρακτηριστικά ενός αντί-ήρωα – ως προς τα  δεδομένα της εποχής μας – ενός ανθρώπου με λάθη, με ευαισθησίες και ταπεινή καρδιά, παράλληλα όμως ευπαρουσίαστου, δυνατού και γενναίου. Αναμφισβήτητα ο Δαυίδ ήταν ο πιο δυνατός και ένδοξος ηγέτης που γνώρισε ποτέ ο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ιστορίας του! 

Να μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη [1];


Πρώτον, η ηθική υπόσταση του ηγέτη. Ο Δαυίδ χρίστηκε βασιλιάς του Ισραήλ  ομόφωνα. Υπήρχε ταύτιση θείας και λαϊκής βούλησης ως προς τη καταλληλότητα του προσώπου του. Όμως, ως νέος ηγέτης του λαού ο Δαυίδ δεν επέλεξε να βασιλεύσει αυτοβούλως, αλλά έκανε ένα συμφωνητικό με τον λαό «ενώπιον του Κυρίου», γνωρίζοντας ότι ηγεσία χωρίς κανόνες, και χωρίς τον Θεό μάρτυρα κι εγγυητή, φθείρεται και οδηγείται στην αποσύνθεση. 


Δεύτερον, η αποφασιστικότητα του ηγέτη για την επίλυση των εθνικών θεμάτων. Ο Δαυίδ επέλυσε ένα εθνικό ζήτημα αποκαθιστώντας την Ιερουσαλήμ (Σιών), η οποία και ονομάστηκε «πόλη Δαυίδ». Μ’ αυτό τον τρόπο επανόρθωσε γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή την χαμένη τιμή του λαού του.


Τρίτον, αποδείχθηκε σοφός συγκεντρώνοντας γύρω του ικανούς και αφιερωμένους συνεργάτες. Το επιτελείο του Δαυίδ χαρακτηρίστηκε από γενναίους και αποφασισμένους μαχητές.


Τέταρτον, η ευαισθητοποιημένη συνείδηση. Όταν, αφηρημένα κάποτε, εξέφρασε την επιθυμία να πιεί νερό από μια συγκεκριμένη πηγή στην Βηθλεέμ, εξεπλάγη όταν έμαθε πως κάποιοι ηρωικοί στρατιώτες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εκπληρώσουν αυτή την όχι και τόσο απλή επιθυμία του νέου τους βασιλιά. Αντιλαμβανόμενος το λάθος του που ώθησε τους άνδρες αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους να διασχίσουν το εχθρικό στρατόπεδο για να φτάσουν στην πηγή, ο Δαυίδ είχε την μεγαλοφροσύνη να αρνηθεί να πιεί το νερό που του έφεραν, αφιερώνοντας το στο Θεό.


Τέσσερα από τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου ηγέτη που η Αγία Γραφή θεωρεί σημαντικά. 


[1] A΄ Χρονικών 11, 1-25

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης