Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


8 Μαρτίου 2012
Μακαριότατον Αρχιεπίσκοπον
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
Κύριον ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ,
Αθήνα.


Μακαριότατε,

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ειλικρινή θαυμασμό παρακολουθούμε εδώ και καιρό τη στάση της Εκκλησίας μέσα στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα παρακολουθούμε τη δική Σας προσωπική χριστιανική αντιμετώπιση, καθώς και τις δηλώσεις που κατά καιρούς κάνετε σχετικά με τη φύση αυτής της κρίσης, όπως π.χ. ότι «δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και ηθική». Η έμπρακτη συμπαράστασή σας στους άστεγους, στους εξαθλιωμένους, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, και γενικά σε κάθε είδους αναγκεμένο δείχνουν ξεκάθαρα πώς πρέπει να αντιδρά ένας γνήσιος Χριστιανός ηγέτης του δικού Σας διαμετρήματος. Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις εμπνεύσεις που Σας δίνει και για το θάρρος και την ικανότητα να τις θέτετε σε εφαρμογή.

Από την πλευρά μας, ως Έλληνες Ευαγγελικοί, προβαίνουμε κι εμείς σε ανάλογες οργανωμένες δραστηριότητες για την ανακούφιση της δυστυχίας των συμπατριωτών μας, χωρίς να δίνουμε σημασία στα θρησκευτικά φρονήματά τους. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο Καλός Σαμαρείτης του ευαγγελίου δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα όποια φρονήματα του πλησίον του. Πολύ περισσότερο ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη διακρίνουμε τους ανθρώπους σε εκείνους «με ανώτερη θέση» και στους άλλους «με κατώτερη», όπως διαδίδει η παραπληροφόρηση. Παρατηρούμε, ωστόσο, σαν Χριστιανοί που ανήκουμε ως άτομα σε μια διαφορετική εκκλησιαστική παράδοση, ότι επιχειρείται από άγνωστα κέντρα παραπληροφόρησης να συσχετιστεί το δυσμενέστατο ομολογουμένως «Μνημόνιο» και η αυστηρή στάση των Ευρωπαίων πιστωτών μας με το ιδιαίτερο δόγμα στο οποίοι εκείνοι κατά τεκμήριο ανήκουν.

Καθώς παρακολουθούσαμε πρόσφατη δική Σας συνέντευξη σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, Σας ακούσαμε να λέτε: «ότι η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται με αυτό τον τρόπο, δεν είναι άσχετο το ότι είναι κόρη πάστορος προτεστάντη», ενώ παράλληλα εξαίρετε την Ευρώπη ότι «έχει μέθοδο, σταθερότητα και σύστημα εργασίας», αρετές που όπως απαντήσατε στον δημοσιογράφο είναι δύσκολο για μας τους Έλληνες να τις υιοθετήσουμε. Άρα –συμπεραίνει ο ακροατής σας– δεν φταίει ο προτεσταντισμός των Ευρωπαίων αλλά η δική μας κουλτούρα! Τι να πει κανείς για τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί που είναι Ρωμαιοκαθολικός, και εξίσου ταυτισμένος με τη «μνημονιακή» πολιτική της Ευρώπης απέναντί μας, αλλά και για την Ορθόδοξη Ρωσία, η οποία στην πρόσφατη συζήτηση –ψηφοφορία του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας– δεν παρείχε θετική ψήφο!

Φοβούμαστε ότι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγετε (έστω και με επιφύλαξη: «δεν θέλω να πω μεγάλο λόγο», όπως διευκρινίζετε) ευκολότατα μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμεταλλεύσεως από φανατικούς κύκλους εναντίον της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, κάτι που, όπως έχει αποδείξει η πολυετής διαδρομή του νέου ελληνικού έθνους μας, έχει ζημιώσει πολλαπλώς τις αδελφικές σχέσεις των Εκκλησιών μας αλλά κυρίως, έχει τορπιλίσει την ιστορική αλήθεια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως Εσείς προσωπικά δεν διέπεστε από τέτοιου είδους αντιλήψεις, όπως άλλωστε το έχετε αποδείξει ώς τώρα. Απλώς, μέσα στον ορυμαγδό των ποικίλων συζητήσεων και τη δημόσια ανταλλαγή απόψεων (κάποτε με το αυξημένο στρες μιας τηλεοπτικής συνέντευξης) εκ παραδρομής καταφύγατε σ’ αυτή την εικασία.

Με δεδομένο ότι διακονείτε ως Ποιμενάρχης ενός λαού, που ένα μικρό του ποσοστό βλέπει τη χριστιανική αλήθεια από μια διαφορετική οπτική –πάντοτε μέσα από το ίδιο ευαγγέλιο της σωτηρίας που όλοι μας τιμάμε και προσπαθούμε να βιώσουμε στη ζωή μας– θα Σας παρακαλούσαμε στο μέλλον να αποφεύγετε τέτοιες αναφορές, συμβάλλοντας έτσι στη συνεργασία όλων των Εκκλησιών στη χώρα μας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, ανεξαρτήτως δογματικών ή εκκλησιαστικών διαφορών.

Πιστεύουμε ότι τα γνωστά οικονομικά συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούν διεθνώς τον «νυν Αιώνα», δεν θα πρέπει να παρεμβάλλονται και να ακυρώνουν την αγάπη και τη συνεργασία στη διακονία των αναγκών του λαού μας, παρ’ όλες τις επιμέρους διαφορές των Χριστιανών, οι οποίοι, ωστόσο, ανήκουν στην ίδια στρατευομένη Εκκλησία. Η επίσημη στάση των Ελλήνων Ευαγγελικών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργατική στο ευρύτερο πνευματικό έργο τής εν γένει χριστιανικής Εκκλησίας, και μέσα απ’ αυτό το πρίσμα θα επιθυμούσαμε να μας βλέπετε.

Μακαριότατε, θα ήμασταν ευτυχείς αν βρισκόταν κάποια ευκαιρία να συναντηθείτε με μικρή αντιπροσωπεία μας, ώστε να έχουμε και τη διά ζώσης διαβεβαίωσή σας ότι ανάμεσά μας εξακολουθεί να καλλιεργείται και να αναπτύσσεται το πνεύμα του αλληλοσεβασμού και της εν Κυρίω αγάπης.

Με ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό,

<υπογράφουν 12 άτομα μεταξύ των οποίων κι εγώ> 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης