Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν την υπόθεση του πάστορα Νανταρκάνι


Η  υπόθεση του πάστορα Νανταρκάνι, η οποία συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Νοεμβρίου παραβιάζει σε όλες της τις πτυχές τόσο το ιρανικό όσο και το διεθνές δίκαιο. Κατά τη 40-λεπτη συζήτηση, εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία εκ μέρους πολλών βουλευτών του Κοινοβουλίου για την τύχη του πάστορα Νανταρκάνι.

Ο κος Νανταρκάνι, πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Ιράν, είχε συλληφθεί το 2009 στη πόλη καταγωγής του, Ράστ. Το Σεπτέμβριο του 2010 είχε δικαστεί και κριθεί ένοχος για αποστασία (εγκατάλειψη του Ισλάμ), και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η περίπτωσή του έχει παραπεμφθεί στον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί-Χαμενέι, την ανώτατη πολιτική και θρησκευτική εξουσία στη χώρα.


Φόβοι για την τύχη του Νανταρκάνι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων


Στη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εισηγητής Bastiaan Belder (EFD – Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας), τόνισε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τη ζωή του πάστορα Νανταρκάνι κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Καταπιεστικά καθεστώτα συνηθίζουν να αναλαμβάνουν δράσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ελπίζοντας ότι τις μέρες αυτές μια διεθνή κατακραυγή μπορεί να αποφευχθεί. Εκφράστηκε η ελπίδα ότι με το ψήφισμα του, που επικρίνει το Ιράν για την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την διπλή του ονομαστική αναφορά στο όνομα του πάστορα Νανταρκάνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταφέρει να του παρέχει κάποιο μέτρο προστασίας, επίσης και ως ένδειξη επαγρύπνησης της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεσή αυτή, την περίοδο των διακοπών.


Οι ευρωβουλευτές ζητούν  την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του πάστορα Νανταρκάνι


Η συζήτηση στις 17 Νοεμβρίου του 2011 για το Ιράν είναι η έκτη κατά σειρά στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το τρέχον έτος για το θέμα αυτό. Η συχνότητα των συζητήσεων αυτών δείχνει τη βαθιά ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους ευρωβουλευτές σχετικά με την αύξηση της πίεσης που ασκεί το Ιράν στις θρησκευτικές μειονότητες και τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα αυτή. Στην ακρόαση τονίστηκε επίσης και η δυσχερής θέση των Μπαχάι που υφίστανται διακρίσεις παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, και ονομαστικά 
μεταξύ αυτών τον πάστορα Νανταρκάνι, και παροτρύνουν το Ιράν να εγγυηθεί μια «δίκαιη και ανοικτή διαδικασία» στα ιρανικά δικαστήρια.

Δείτε και την προηγούμενη
ανάρτησή μου για την υπόθεση αυτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός