Γιατί ο Χριστιανός πρέπει να διαβάζει

Μεταφέρω ένα άρθρο από το περιοδικό Evangelicals Now. Οι συγγραφείς είναι: Ο Adrian Reynolds, Διευθυντής Υπηρεσιών στο Proclamation Trust και ο Jonathan Carswell, Διεθύνων Σύμβουλος της εταιρίας TenofThose.com.

«Φέρε και τα βιβλία, μάλιστα τας μεμβράνας». Αυτή ήταν η εντολή του Αποστόλου Παύλου στον συνεργάτη του,Τιμόθεο (βλ. Β' Τιμοθ. 4, 13). Για ποιό λόγο όμως; Μήπως είχε ξεχάσει τι είχε διαβάσει και χρειαζόταν φρεσκάρισμα; Μάλλον όχι. Σίγουρα δεν χρειαζόταν τα βιβλία για να συμπληρώσει τις Γραφές, όμως η βιβλιοθήκη του ήταν ελλειπής χωρίς τις πολύτιμες περγαμηνές του. Ο Παύλος ήξερε για την εξουσία και την επάρκεια των Γραφών. Παρ’ όλα αυτά ήθελε και τα βιβλία του.

Τα βιβλία φαίνονται σε μερικούς ξεπερασμένα και ντεμοντέ. Μπορούμε σήμερα να "κατεβάσουμε", ό,τι χρειαζόμαστε, να παρακολουθήσουμε το κάθε τι και να επικοινωνήσουμε ζωντανά στο διαδίκτυο. Δεν είναι, λοιπόν, περασμένες οι ημέρες του βιβλίου;

Δεν συμφωνούμε με τη διαπίστωση αυτή, επειδή είμαστε ουσιαστικά άνθρωποι του «Βιβλίου». Ο Θεός επικοινωνεί μαζί μας μέσω του γραπτού Λόγου που είναι ζωντανός και δραστηριοποιείται δια μέσω του ισχυρού Πνεύματός του. Όπως λέει και ο Albert Mohler: «Τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν τη θέση τους ... παρ' όλα αυτά η ηλεκτρονική οθόνη δεν είναι ο χώρος για στοχασμό και  σοβαρή ανάγνωση διαρκείας ... και ο Χριστιανός πρέπει να είναι σοβαρός αναγνώστης».

H ανάγνωση βιβλίων εξακολουθεί να είναι η καλύτερη άσκηση για τη λήψη πληροφορίας. Σαφώς και με μειονεκτήματα. Ένας από τους δυό μας (δεν θα πούμε ποιός) είναι δυσλεκτικός και οι δύο μας έχουμε δυστυχώς κάποιες ελλείψεις προσήλωσης. Ζούμε μια πολυάσχολη ζωή. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων εξακολουθεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για μας. Διαβάζουμε διαφορετικά βιβλία, σε διαφορετικούς ρυθμούς, με διαφορετικά ποσοστά αφομοίωσης των περιεχομένων τους. Αλλά και για τους δυό μας είναι μια ενασχόληση εποικοδομητική. Δεν πρέπει να μας εκπλήττει αυτό. Ο Θεός που μας δίνει το Λόγο του, έχει σαφώς σχεδιάσει το νου μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να είμαστε αναγνώστες! Μπορεί να είμαστε όλοι πεπεισμένοι για τη μεγάλη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων, αλλά η πράξη είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Ιδού κάποιες απλές συμβουλές:

Προτίμησε την απλότητα:
Μην είσαι υπερβολικά φιλόδοξος. Είναι αποκαρδιωτική η προσπάθεια να ξεκινάει κάποιος ένα έργο και να μη μπορεί να το φέρει εις πέρας. Γι’ αυτό, ως νέος αναγνώστης, μην ξεκινάς με ένα χοντρό βιβλίο με σύνθετο περιεχόμενο. Επίσης, μην περιμένεις ξαφνικά να είσαι σε θέση να διαβάσεις ένα βιβλίο μονομιάς – ξεκίνα με μόλις λίγα λεπτά την ημέρα, σε προκαθωρισμένη ώρα, αν σου είναι δυνατό. Θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα μπορείς να διαβάζεις βιβλία. Επίσης, επέλεξε στην αρχή βιβλία με σύντομα κεφάλαια. Αν είσαι άτομο με δυσκολίες στο διάβασμα, μην ντρέπεσαι να εξοικιωθείς μ’ έναν αύξοντα αριθμό ειδικών (θεματικών) βιβλίων, ούτε να διστάσεις να διαβάσεις - και να απολαύσεις – π.χ. βιβλία που γράφονται για έφηβους.


Να είσαι απαιτητικός
: «Μάθε, υιέ μου, το να κάμνη τις πολλά βιβλία δεν έχει τέλος» γράφει ο Εκκλησιαστής! Επειδή υπάρχει στο βιβλιοπωλείο ή διαφημίζεται σε μια ιστοσελίδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διαβάσεις κιόλας. Συνιστούμε να απευθύνεσαι σε καλούς εκδότες και συγγραφείς. Άκου και ζήτα συστάσεις από άτομα που εμπιστεύεσαι. Εάν ανήκεις στην ηγεσία την εκκλησίας σου, οφείλεις να φροντίσεις, ώστε να υπάρχει στην εκκλησία μια γωνιά με βιβλία. Εάν ο χώρος ή ο προϋπολογισμός γι’ αυτά δεν υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες εκδηλώσεις για την αναφορά σε ορισμένα βιβλία ή να παρέχονται πληροφορίες στο διαδύκτιο. Ίσως υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές βιβλίων, που μπορούν να έρθουν στην εκδήλωσή σας, για ενημέρωση  ή ακόμη και υπηρεσίες μέσω ενός διαδικτυακού καταστήματος, δωρεάν.

Η ισορροπία είναι απαραίτητη: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βιβλία γύρω μας. Ακριβώς όπως χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή, η ισορροπία στην ανάγνωση είναι εξίσου απαραίτητη. Διάβασε ένα καλό μίγμα από βιογραφίες, θρησκευτικά βιβλία, καθώς και βιβλία που ασχολούνται με συναφή θέματα, όπως τον ευαγγελισμό ή την κατάρτιση.

Δημιούργησε παρέες ανάγνωσης:
Πολλοί προσπαθούν να διαβάσουν κατά έναν πειθαρχημένο τρόπο, οπότε γιατί να μην δοκιμάσεις την ανάγνωση μαζί με κάποιον άλλο; Αρκεί το διάβασμα να γίνεται ξεχωριστά και στη συνέχεια, σε συνάντηση γύρω από ένα φλυτζάνι καφέ, να υπάρχει συζήτηση ή μια σύσταση του βιβλίου σε ιδιωτικό blog, όπου μπορεί κανείς να ανταλλάξει σκέψεις με άλλους.


Δωσ’ το και σε άλλον:
Όταν έχεις διαβάσει ένα βιβλίο, δώσε το σε κάποιον άλλο στην εκκλησία σου ή σε ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Μάθε να κάνεις δώρο ένα καλό βιβλίο. Τα βιβλία μπορούν επίσης να είναι σημαντικά εργαλεία για τον ευαγγελισμό. Θα εκπλαγείς πόσο καλό μπορεί να κάνει ένα ευαγγελιστικού περιεχομένου βιβλίο, όταν χορηγείται με προσευχή και χαρά. Η ευαγγελιστική λογοτεχνία έχει αλλάξει αμέτρητες 

ζωές.

Και τελικά: Παρακαλούμε, μην διαβάζεις χριστιανικά βιβλία σε βάρος της καθημερινής ανάγνωσης της Βίβλου σου. Αυτό θα ήταν τραγικό.

Θα γίνεις λοιπόν ένας σωστός αναγνώστης και συ; Εμπρός λοιπόν - τόλμησε! Πήγαινε και πάρε τα βιβλία σου ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης