Φρόνημα και ευγένεια

"Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για ηθικό προβληματισμό και ανανέωση" διακηρύττουν ο Jim Wallis και ο Chuck Colson:

Jim Wallis: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
της κοινότητας Sojourners και συγγραφέας του
βιβλίου «Ανακαλύπτοντας και πάλι τις αξίες»
Είμαστε και οι δύο ευαγγελικοί χριστιανοί, που συνήθως βρίσκονται σε αντίθετους πόλους πολιτικά και διαφέρουμε συχνά στις απόψεις μας. Πιστεύουμε όμως, ότι αυτές οι πολιτικές μας διαφορές είναι κάτι το φυσιολογικό για πολίτες που εκφράζουν την πίστη τους στο δημόσιο χώρο, επειδή ο Θεός ούτε Ρεπουμπλικανός είναι ούτε Δημοκρατικός. 

Στον απόηχο του φρικτού και παράλογου συμβάντος στην Αριζόνα και τις ανησυχητικές αλληλοκατηγορίες των κομμάτων στη συνέχεια, θέλουμε ως ηγέτες των κοινοτήτων που εκπροσωπούμε να επιβεβαιώσουμε με μια φωνή την ηθική δέσμευσή μας για έναν πολιτισμένο διάλογο στο δημόσιο βίο της χώρας μας. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία για ηθικό προβληματισμό και ανανέωση. Πρέπει να επανεξετάσουμε το ύφος και τον χαρακτήρα της δημόσιας συζήτησης μας, γιατί η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως έθνος απαιτεί να συνεργαστούμε για έναν πιο ευγενή δημόσιο διάλογο. Ζούμε σ' έναν κόσμο όπου το κακό είναι πραγματικότητα και στην Αριζόνα γίναμε μάρτυρες ενός βάναυσου παραδείγματος ανθρώπινης διαστροφής που έχει κυριολεκτικά ραγίσει τις καρδιές μας. Πιστεύουμε ότι η θρησκευτική κοινότητα θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα και ένα πρότυπο συμπεριφοράς που να εμπνέεται από την διδασκαλία της Βίβλου. Αυτή η συμπεριφορά μας είναι απαραίτητη και για την επιβίωση της δημοκρατίας. 

Κατ' αρχήν, οφείλουμε να εκφράζουμε σταθερά και ξεκάθαρα το φρόνημά μας μέσω της πολιτικής. Το να ακολουθεί κανείς τις πεποιθήσεις του δεν είναι ασυμβίβαστο με την ευγένεια η οποία στο βάθος δεν είναι άλλο από την πολιτική λεπτότητα. Θυμόμαστε το παράδειγμα του Δρα Martin Luther King, ο οποίος δεν κατηγορήθηκε βέβαια ποτέ για έλλειψη πάθους. Αλλά επέμενε στη μη βίαιη αντιμετώπιση των αντιπάλων του, ελπίζοντας να κερδίσει την υπόθεση και όχι να νικήσει τους αντιπάλους του. Όταν οι πολιτικές μας συζητήσεις τροφοδοτούνται από τις ηθικές ανησυχίες μας, τότε πρέπει να είμαστε σταθεροί ως προς το φρόνημά μας και τις πεποιθήσεις μας, αλλά ταυτόχρονα ανοικτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο (όπως πάντα ήταν ο Δρ King), δηλαδή "γρήγοροι στο να ακούμε, αργοί στο να μιλάμε και αργοί στο να θυμώνουμε " (Ιάκ. 1, 19). Η υποχρέωσή μας να δείχνουμε το σεβασμό μας προς τον άλλο δεν προέρχεται από έναν άπραγο  συναισθηματισμό, αλλά έχει τις ρίζες της στη βιβλική αλήθεια, ότι είμαστε όλοι δημιουργήματα "κατ' εικόνα Θεού". Ο τρόπος που μιλάμε ο ένας στον άλλο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την τιμή και τον σεβασμό που οφείλουμε ο ένας προς τον άλλο ως συνάνθρωποι.

Chuck Colson: πρώην συνεργάτης του προέδρου Νίξον και
ιδρυτής της «Κοινότητας των φυλακών» και του «Κέντρου
χριστιανικής κοσμοθεωρίας»
Αυτό σημαίνει ότι, όταν διαφωνούμε, πρέπει να επιδιώκουμε την (έστω και έντονη) συζήτηση, αλλά ποτέ να μη καταφεύγουμε σε προσωπικές επιθέσεις με το να αμφισβητούμε την πίστη του άλλου ή τον πατριωτισμό του. Σημαίνει επίσης την αναγνώριση με ταπεινότητα ότι "βλέπουμε μέσα σ' έναν καθρέφτη" (Α' Κορ. 13,12). Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για πολιτικές τοποθετήσεις ή και την πολιτική γενικά, θα μπορούσε, ενδεχομένως, η σκέψη μας να είναι εσφαλμένη. Πρέπει να αναλογιζόμαστε, τόσο τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε όσο και το πνεύμα της ανακοίνωσής μας. Αλαζονεία και έπαρση είναι αμαρτία. Η βίαιη γλώσσα μπορεί να δημιουργήσει μια δηλητηριώδη και επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Πρέπει να προσέχουμε να μην χρωματίζουμε τους πολιτικούς αντιπάλους μας, ως θανάσιμους εχθρούς. Η λειτουργία της δημοκρατίας εξαρτάται από την αρετή της ευγένειας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, τόσο για το φρόνημά μας όσο και για την ευγένεια, με την οποία θα το παρουσιάσουμε. Έτσι θα είμαστε σε θέση να επιδιώκουμε το κοινό καλό και να διαφυλάξουμε την ειρηνική άσκηση πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας η οποία εξαρτάται τόσο από την ηθική όσο και από τον πολιτικό διάλογο. 

Η Βίβλος προτρέπει τους χριστιανούς να προσεύχονται για όσους ασκούν εξουσία επειδή αυτό είναι κάτι παραπάνω από θρησκευτικό καθήκον: Προάγει την καλή συμπεριφορά των πολιτών. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να μισείς κάποιον, όταν πρέπει να προσεύχεσαι για αυτόν. Η εντολή του Ιησού να αγαπάμε τους εχθρούς μας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με τους οποίους διαφωνούμε πολιτικά, αψηφά τις ιδιαίτερες ιδεολογικές τοποθετήσεις του καθενός, είτε αυτές είναι αριστερές είτε δεξιές. Τέτοιες δεσμεύσεις είναι επιτακτικές για την ακεραιότητα της μαρτυρίας των πιστών αλλά επίσης και για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες σε μια καλύτερη συμπεριφορά στο δημόσιο χώρο – τόσο  με λόγια όσο και με πράξεις. Αυτό είναι που έχει ανάγκη το έθνος μας σε στιγμές προβληματισμού. Η μόνη ελπίδα που θα μπορούσε να προέλθει από τη κόλαση που είδαμε στην Αριζόνα καθώς και από ορισμένες άσχημες αντιδράσεις των κομμάτων, θα ήταν ένας ανανεωμένος δημόσιος διάλογος. Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και σεβασμός από τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για μια πιο εποικοδομητική δημόσια συζήτηση με ήπιους τόνους και σε ευγενή άμιλλα. Αυτός θα ήταν και ο κατάλληλος φόρος τιμής σε εκείνους, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό αυτό συμβάν της Αριζόνας. 

Η διακήρυξη αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Christianity Today.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός