Η πίστη σε 15 χώρες της Δυτικής Ευρώπης

Οι περισσότεροι αυτοαποκαλούμενοι χριστιανοί στη Δυτική Ευρώπη δεν ασκούν την πίστη τους. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα μιας νέας έκθεσης της Pew Research για τη θρησκεία με τίτλο «Χριστιανός στην Δυτική Ευρώπη» η οποία διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2017, με πάνω από 24.000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 18% περίπου του πληθυσμού είναι χριστιανοί. 46% περιγράφουν τον εαυτό τους ως χριστιανοί αλλά δεν πιστεύουν στον Θεό της Βίβλου. Επιπλέον, το 24% του πληθυσμού είναι «θρησκευτικά μη συνδεδεμένοι».

Αυτό το τμήμα του πληθυσμού έχει καταντήσει πολύ ισχυρό σε χώρες όπως την Ολλανδία (48% του πληθυσμού), την Νορβηγία (43%) και την Σουηδία (42%). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, μόνο το 27% του πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη πιστεύει στο «Θεό όπως περιγράφεται στη Βίβλο», το 38% πιστεύει σε κάποια «ανώτερη δύναμη» και το 26% δεν πιστεύει σε ανώτερη δύναμη.

Η παρακμή του ονομαστικού χριστιανισμού είναι εμφανής σ’ αυτούς με «χριστιανική ανατροφή» οι οποίοι όμως δεν την αναγνωρίζουν πλέον. Στο Βέλγιο και τη Νορβηγία, η μείωση αυτή είναι της τάξης του -28% σε μία μόνο γενιά, ακολουθούμενοι από την Ολλανδία (-26%), την Ισπανία (-26%), τη Σουηδία (-22%), τη Δανία (-15%), τη Γαλλία (-11%) και την Πορτογαλία (11%).

Κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν σύγκρουση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης. Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους σε χώρες όπως την Νορβηγία, την Σουηδία και την Δανία πιστεύουν ότι «η επιστήμη κάνει τη θρησκεία περιττή». Ενδιαφέρον είναι ότι στις χώρες αυτές οι εκκλησιαζόμενοι Χριστιανοί διαφωνούν έντονα με την ιδέα μιας τέτοιας σύγκρουσης.

Όσον αφορά το κοινωνικό έργο των εκκλησιών, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού σε όλες τις 15 χώρες συμφωνεί ότι «εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους φτωχούς». Η καλή εικόνα της κοινωνικής φροντίδας των εκκλησιών κορυφώνεται στο 80% στη Φινλανδία και την Ισπανία.

Η νόμιμη έκτρωση ευνοείται από το 52% των εκκλησιαζόμενων χριστιανών, σε αντίθεση με το 85% των μη-ασκούμενων χριστιανών και το 87% των θρησκευτικά αδέσμευτων. Όταν ερωτήθηκαν για το γάμο του ίδιου φύλου, το 58% των εκκλησιαζόμενων Χριστιανών το εγκρίνει, σε αντίθεση με το 80% των μη-ασκούμενων χριστιανών και το 87% των θρησκευτικά αδέσμευτων.

Η έκθεση της Pew Research συνοψίζει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αλλά δημιουργεί και προφανή ερωτηματικά, όπως λ.χ. ποια είναι η σημασία της χριστιανικής ταυτότητας στη Δυτική Ευρώπη σήμερα; Και πόσο διαφορετικοί είναι οι μη-εξασκούντες την πίστη τους,  πολλοί των οποίων έχουν χριστιανικό υπόβαθρο.

Θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσαμε να έχουμε σύντομα και μια αντίστοιχη έρευνα για τις υπόλοιπες 15 και πλέον χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έζησαν μια ολόκληρη γενιά υπό την επιρροή ενός αθεϊστικού μαρξιστικού υλισμού.

Η έρευνα διατίθεται στον εξής ιστότοπο: http://www.pewforum.org/2018/05/29/being-christian-in-western-europe/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός