Ανεπάρκεια Δικαιοσύνης


Πολλά γεγονότα τις τελευταίες εβδομάδες μας αποκάλυψαν πως αυτά που ίσως πολλοί από μας θεωρούσαν δεδομένα, π.χ. η ισότητα και η δικαιοσύνη, είναι έννοιες ιδεαλιστικές οι οποίες δεν «επιβιώνουν» στην πραγματικότητα, ότι πρόκειται δηλαδή για ουτοπίες. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι σήμερα τις θεωρούν αυθαίρετες: Κανόνες που δεν ισχύουν για όλους  εκτός κάποιων προνομιούχων. Κράτη, ακόμα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από το Σύνταγμά τους ορίζονται ως δημοκρατίες, σήμερα διοικούνται από αυταρχικές ολιγαρχίες με σκοπό τη συστηματική φίμωση των αντιφρονούντων και την καθοδήγηση της δικαιοσύνης. Ως ευρωπαϊκά παραδείγματα θα ανέφερε κανείς την Πολωνία του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά και σε χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μακροχρόνια παράδοση σε αξίες όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες, εκεί που θα περίμενε κανείς η δικαιοσύνη και η ισότητα ανάμεσα στους πολίτες να είναι αυτονόητες, κυριαρχεί, δυστυχώς, ο ρατσισμός, η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία εκ μέρους των αρχηγών, με τη δικαιοσύνη πάντα όμηρο των περιστάσεων και της εξουσίας. Τη στιγμή που γράφονται αυτά τα λόγια, διαδηλωτές κατά της απαράδεκτης και αλόγιστης αστυνομικής βίας έχουν ξεσηκωθεί σε άπειρες πόλεις των ΗΠΑ, για έβδομη μέρα, με τον πρόεδρο της χώρας να απειλεί τους διαδηλωτές και ταυτόχρονα να κρύβεται στο προεδρικό του καταφύγιο.

              Ο κίνδυνος δε που ελλοχεύει κατά την απονομή της  δικαιοσύνης, δεν προέρχεται μόνο εκ των έξω, αλλά κι εκ των έσω. Στις 5 Μαῒου, το περίφημο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, εξέδωσε απόφαση κατά της Ευρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζας (ΕΚΤ), κρίνοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσής της υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, ως θεμελιώδη στοιχεία της γερμανικής συνταγματικής ταυτότητας, απόφαση που έρχεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση προηγούμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως αποδείχτηκε μετά από λίγες μέρες, ήταν προγραμματισμένο ότι ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και κύριος υπεύθυνος συντάκτης αυτής της άκρως θεσμικά και νομικά αμφισβητούμενης απόφασης, θα συνταξιοδοτείτο, αφήνοντας τη θέση στο διάδοχό του. Φαίνεται πως ο δικαστής αυτός, έβγαλε τα απωθημένα του κατά του Ευρώ και της Νομισματικής Ένωσης με την απόφασή αυτή εμπλέκοντας έτσι όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση σε περιπέτεια απόδειξης πιστότητας στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά μειώνοντας  και την έννοια της «δικαιοσύνης».

              Παρόμοια και πολλοί άνθρωποι μεταξύ μας  παίζουν απερίσκεπτα με τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ισότητας, νομίζοντας ότι εύκολα θα ξεγελάσουν τους συνανθρώπους τους και θα αποκομίσουν κάποιο όφελος. Όμως η Βίβλος είναι ξεκάθαρη στην ανάλυσή της: «Μην έχετε ψευδαισθήσεις, ο Θεός δεν εμπαίζεται. ‘Ότι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θα θερίσει» (Γαλ. 6: 7). Και στην Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε το Θεό να προειδοποιεί τους Ισραηλίτες: «Ξέρω πόσο πολλές είναι οι ασέβειές σας και τι βαριές οι αμαρτίες σας: Καταπιέζετε τον αδύνατο και τον κλέβετε, όταν του παίρνετε φόρο από το στάρι της σοδειάς του. δέχεστε δωροδοκίες και τον εμποδίζετε να βρει το δίκιό του στο δικαστήριο» (Αμώς 5: 11) ή «το δίκαιο, μόνο το δίκαιο να επιδιώκετε, για να ζήσετε και να πάρετε ιδιοκτησία τη χώρα που σας δίνει ο Κύριος, ο Θεός σας» (Δευτ. 16: 20).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός