Οι ευαγγελικοί ηγέτες της Αμερικής διαφοροποιούν τη στάση τους για τη δημιουργία του κόσμου

Ενενήντα τοις εκατό των ευαγγελικών ηγετών στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι ναι μεν είναι αποδεκτό για τους ευαγγελικούς να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την δημιουργία της γης και την προέλευση της ζωής γενικά, εφ' όσον υποστηρίζουν ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Ένωση Ευαγγελικών της Αμερικής τον Σεπτέμβρη 2017.

«Οι Ευαγγελικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς ο Θεός δημιούργησε τη γη - από την κατά λέξη ερμηνεία των επτά ημερών της Γένεσης ως την καθοδηγούμενη από τον Θεό εξέλιξη», δήλωσε ο Leith Anderson, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης των Ευαγγελικών (ΝΑΕ), «συμφωνούν όμως σθεναρά ότι ο Θεός είναι ο δημιουργός της γης. Ο ακριβής τρόπος τον οποίο ο Θεός επέλεξε να δημιουργήσει είναι σημαντικός, αλλά δευτερεύων» .

Ο Roy Taylor, από την Πρεσβυτερική Εκκλησία, δήλωσε πως πρέπει να θεωρείται «αδιαπραγμάτευτο το γεγονός  ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο εκ του μηδενός. Το πώς ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν και ποιά είναι η ηλικία του δεν είναι απαραίτητα για την ορθότητα της πίστης».

Μερικοί πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τη γη σε έξι περιόδους 24 ωρών πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι «ημέρες» στο βιβλίο της Γένεσης μπορούν να σημαίνουν μια ολόκληρη εποχή ή μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τη γη με ένα σχέδιο και πως τα είδη του έμβιου κόσμου υπέστησαν μικρές, επιφανειακές αλλαγές μέσω της εξέλιξης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε δια μέσω της εξέλιξης σημαντικές αλλαγές, όπως την ανάπτυξη εντελώς νέων ειδών. Πέρα από αυτές τις γενικές περιγραφές, υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις για το πώς ο Θεός δημιούργησε τη γη που διατηρούνται σε διάφορους βαθμούς.

Η έρευνα αποτελεί μηνιαία δημοσκόπηση και διεξήχθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Ευαγγελικών το οποίο περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους των ονομαστικών δογμάτων καθώς και εκπροσώπους ευρείας σειράς ευαγγελικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων ιεραποστολών, πανεπιστημίων, εκδοτών και εκκλησιών.

Έναν αιώνα μετά την δημοσίευση του έργου του Καρόλου Δαρβίνου, αρχίζει να διαφαίνεται το τέλος στις περιβόητες δίκες μεταξύ θεολόγων και επιστημόνων με θέμα την «εξέλιξη». Οι ευαγγελικοί θεολόγοι, στην πλειοψηφία τους, πλέον αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος τους πρέπει να είναι η ερμηνεία της Γραφής και όχι της Επιστήμης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης