#MeToo

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μίντια παγκοσμίως ασχολούνται με τις αποκαλύψεις γύρω από τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, μεγιστάνα του Χόλυγουντ, ο οποίος κατηγορείται από γυναίκες ηθοποιούς  ότι τις παρενόχλησε ή και τις κακοποίησε σεξουαλικά.

Έτσι γράφει π.χ. η εφημερίδα «Καθημερινή» για ένα φαινόμενο που κάνει το γύρο στα κοινωνικά δίκτυα: «Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ομολογούν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμα και επίθεσης, κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #metoo την επαύριον των αποκαλύψεων για την κτηνώδη συμπεριφορά του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν. Οι ιστορίες της λεκτικής κακοποίησης, των άσεμνων χειρονομιών, των παρενοχλήσεων αλλά και των βιασμών από τα αφεντικά τους, τους δασκάλους ή την οικογένειά τους ήλθαν στην επιφάνεια αφού η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο κάλεσε τους ακολούθους της στο Twitter να αποκαλύψουν τις δικές τους εμπειρίες αναρτώντας τη φράση ‘me too’ (και εγώ). … Πολλές γυναίκες παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή ότι απολύθηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς των αφεντικών τους».

Σε συζήτηση σήμερα στο CNN γύρω από το θέμα, στο ερώτημα, πώς τέτοιου είδους κακοποιοί μπορούσαν επί χρόνια να δρουν κρυφά, κάποιος ειδικός ανέφερε ότι σε πολλές αμερικανικές εταιρίες οι συνεργάτες είναι υποχρεωμένοι να κρατούν μυστικά τα της δουλειάς τους λόγω μιας «συμφωνίας μη-αποκάλυψης» (ΝDA) που υποχρεούνται να συνυπογράψουν με το συμβόλαιο εργασίας τους και γι’ αυτό απαιτείται τροποποίηση από τον νομοθέτη ώστε να εξαιρούνται θέματα που θίγουν την προσωπικότητα ενός συνεργάτη.

Όταν ο Ιησούς στην Επί Του Όρους ομιλία του μιλούσε για αυτό-ακρωτηριασμό όταν μας «σκανδαλίζει» το μάτι ή το χέρι μας και ότι είναι προτιμότερο να μπούμε μονόφθαλμοι ή με ένα χέρι στη Βασιλεία του Θεού, δεν κήρυττε αυτό που οι μουσουλμάνοι εννοούν με τον νόμο της Σαρία. Επειδή ακόμα και μονόφθαλμος ή μόνο με ένα χέρι μπορεί να υποκύψει κανείς στον πειρασμό. Εννοούσε την βαρύτητα της αμαρτίας αυτής και ότι πάση θυσία πρέπει να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι και ο μισογυνισμός κάποιων ανδρών σε θέση ισχύος μπορεί να καταδεικνύει μια τάση προς την αμαρτία σεξουαλικής παρενόχλησης, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και στους εκκλησιαστικούς χώρους.

Γεγονός είναι ότι ένα άτομο όταν βρεθεί σε θέση ισχύος δείχνει τον πραγματικό του χαρακτήρα, είτε τον χαρακτήρα του Χριστού είτε την αμαρτωλή του φύση σε ολόκληρη την ωμότητα της.

«Να επιδιώκετε την αγιότητα, χωρίς την οποία κανείς θα αντικρύσει τον Κύριο» διακηρύττει η Καινή Διαθήκη  (Εβρ. 12, 14).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Παράδοξα της πίστης

Κωνσταντίνος Μεταλληνός