500 χρόνια Μεταρρύθμιση ... κι έτι αμφισβητείται

Φέτος, στις 31 Οκτωβρίου ο κόσμος της Δύσης γιορτάζει τα 500 χρόνια Μεταρρύθμισης. Οι θρησκευτικές και δογματικές της επιπτώσεις προκλήθηκαν από ιδέες όπως, η αμεσότητα της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό («ιεράτευμα των πιστών») και η επιστροφή στη πηγή πίστης («μόνο η Γραφή»). Ο Λούθηρος, με τη θυροκόλληση των 95 Θέσεών του, αποκατέστησε την ελευθερία σκέψης καθώς και την άμεση ευθύνη του κάθε ατόμου απέναντι στον Δημιουργό, έννοιες που είχαν χαθεί στην πολυπλοκότητα του δογματικού οικοδομήματος της μεσαιωνικής Εκκλησίας.

Τα επιτεύγματα της Μεταρρύθμισης όμως βάλλονται. Αφ’ ενός από τη μισαλλοδοξία κλειστών συστημάτων επικρατούντων θρησκειών που δεν επιτρέπουν μια σοβαρή ενασχόληση με φιλελεύθερες ιδέες (δείτε σχετική ανάρτηση του συγγραφέα Νίκου Δήμου). Αφ’ εταίρου από κύκλους που επικαλούνται την Μεταρρύθμιση. Σ’ αυτούς όμως, αντί να κυριαρχεί ελευθερία σκέψης σε θέματα δογματικά και εκκλησιαστικής τάξης, κυριαρχούν άκρατος αυταρχισμός και ωμός νομικισμός. Τα συμπτώματα: Μικρά «ποίμνια», κηρύγματα δίχως συνάφεια (ευαγγέλιο της ευμάρειας), μισογυνισμός, υποκρισία κ.α.

Ήδη στην πρώτη των 95 Θέσεών του ο Λούθηρος τονίζει την «μετάνοια» ως τρόπο ζωής του πιστού. Είναι ακόμη ευκαιρία, έστω και 500 χρόνια μετά την θυροκόλληση των 95 Θέσεων του Λουθήρου στην πόρτα της εκκλησίας της  Βιτεμβέργης, να ενημερωθούμε κατ’ αρχάς και να συλλογιστούμε στη συνέχεια το περιεχόμενό τους και το μεγάλο επίτευγμα της Μεταρρύθμισης για την ανθρωπότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Ινδία που ξέραμε χάνεται γρήγορα», σχολιάζει χριστιανός επίσκοπος το viral βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Κωνσταντίνος Μεταλληνός

Παράδοξα της πίστης